Firenze, Arezzo och Assisi

    Det var våren 1986. Jag löste en biljett tur och retur till Florens i Italien. Mitt mål var att studera fresker av Piero della Francesca och Giotto. Jag hade gått en kurs i konsten att måla alfresko, stucco lustro och scrafitti. Längtan var stor till Italien. Jag hade haft en inspirerande hantverksmästare från Italien som lärare. Giotto var min stora favorit med sina enkla klara former och milda färger. Jag beundrade också Piero della Francesca för sin eleganta linjeföring, lek med former och starka kolorit. Och så var det dessa gamla italienska städer som bevarats och rustats upp. Arkitekturen, gatorna och gränderna, loggiorna, piazzorna med fontänen i mitten och italienarna som levde sitt liv mitt i turistströmmen. Jag bodde tre veckor i Assisi, en vecka i Arezzo men övernattade bara i Florens där jag tidigare varit på besök vid min vistelse i Rom 1984/85.

 

Gata i Arezzo

Jag fotograferade enbart i svart/vitt med en liten bälgkamera i formatet  6 x 6 cm. Gjorde tuschteckningar med laveringar. Tecknade med blyerts och bläckpenna. Det blev tyvärr inte många akvareller. Umbrien om våren lämpade sig väl för akvarellstudier. Kullarna och bergen insvepta i moln, diset över slätterna, glittret på stenarna efter ett regn.

Morgonstund i Arezzo

I Arezzo studerade jag fresker av Piero della Francesca i Basilica di San Francesco. Övernattade i ett kallt hotellrum, visste inte att Italien kunde vara så kallt i mars. Morgonstunden i solen var underbart värmande. Tuschet flödade. Jag kände mig mitt i Italien, vilket jag också var. Otaliga antikstånd hade radat upp sig i Loggia Vasari vid Piazza Grande. Tecknade det märkliga Palazzo Comunale med det lilla tornet ovanför det stora tornet. Francesco Patrarskas hus i många schatteringar, alla gamla gränder och gångar.

Färden gick vidare till Assisi där den helige Francesco hade bott och verkat. Staden helt i gråvit kalksten, både gator, hus och väggar. I en kort gränd var han där inmurad som en relief, den helige Franciskus, predikande för djuren, fåglarna och träden.

  

Assisi

Jag bodde på ett hotell mitt emot fontänen på Piazza del Comune. Kunde studera italienarna under dygnets alla timmar. Vandrade runt i staden bland turisterna och suvernirbodarna. Massor av armborst i alla storlekar, färgglada keramikskålar och tryffellikör.

Gubbarna på piazzan

Träffade en ung amerikansk operasångerska på hotellet som hade en tysk pianist som ackompanjerade henne. Hon studerade i München och han var från Augsburg. Det var en trevlig bekantskap och jag gjorde en kort visit hos dem i Tyskland på hemvägen. Underbart vackert sjöng hon i den stora San Fransesco kyrkan med Giottos målningar på väggarna runt omkring.

San Fransesco kyrkan i Assisi

Stannade ett dygn i Firenze innan hemfärden. Studerade fresker av Masaccio och Filippino Lippi i Capella Brancacci. Bodde en natt på ett billigt hotell i gränderna kring Santa Maria del Fiore. Samtalade med en italienska på stationen i väntan på tåget till München. Det var på en staplande engelska men hon var trevlig, mycket trevlig.

“Alla teckningar”


“Alla fotografier”