Ateljéutställningen Ljus och mörker över Tibet   Kulturnatta 11/10  2013   21.00-01.00

 

Tuschteckningar inspirerade av en resa till Tibet 2012 där landskapet är svindlande vackert, kulturen färgstark men historien tragisk. Tuschteckningar, fotografier och tibetansk atmosfär i en ateljéutställning.

Vi var 6 personer med en guide och en chaufför som reste runt i centrala Tibet under september 2012. Ann Löwenstein och jag höll ett föredrag om resan med bilder hos tibetanbuddisterna tidigare under kvällen kl 18.30-20.00 i lokalerna för föreningen för tibetansk buddism i Viktoriahuset Linnégatan 21 bredvid Hagabion. 

Ateljéutställningen har tonvikt p?de tuschteckningar som växte fram efter resan och varvas med naturbilder från det vackra landskapet, buddistiska tankas (målningar) och musik.
Tibetanernas lidande under kinesiska ockupationen och kulturrevolutionen är obeskrivlig. Självbränningar som protest mot ofriheten är en realitet nu som kineserna är bekymrade över. De har byggt upp ett relativt välstånd men förtrycker tibetanerna och deras kultur. Hopp finns om fredliga uppgörelser men det känns tyvärr avlägset. Vi hade en underbar resa, dramatiska berg och moln, spännande kloster och möte med ett underbart folk.

Tuschteckningar

Gjorda efter speciella erfarenheter från Tibet. En fri tolkning av syner och upplevelser.

Tusch p?tunt handgjort rispapper

Bokhäfte om tibetresan  (klicka p?bilden för en förhandstitt)